#105, Ο Γιάννης, ο Μιχάλης και η Pythia συζητούν για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και απαντούν στο ερώτημα: τι κερδίζουμε και τι χάνουμε;

#105, Ο Γιάννης, ο Μιχάλης και η Pythia συζητούν για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και απαντούν στο ερώτημα: τι κερδίζουμε και τι χάνουμε;

Ο κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης, Καθηγητής στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση και Επιχειρηματικότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συζητάει με τον Μιχάλη Ψαλλίδα και την Pythia, το chatbot που προέκυψε από το αντίστοιχο ερευνητικό έργο, για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, τα υπερ και τα κατά, τις ωφέλειες και τις συνέπειες στην κοινωνία και οικονομία.

Στη μία περίπου ώρα στη συζήτηση με τον Μιχάλη, μιλάει η … Πυθία, και λέει πράγματα σαν αυτά:

– η τεχνολογία δεν είναι κάτι κακό. Ήταν πάντα από τις λίγες δυνάμεις που σταθερά βοήθησαν το ανθρώπινο γένος.  Με τον ατμό, με τον ηλεκτρισμό, με την πυρηνική ενέργεια, τα φωτοβολταϊκά και τις γεννήτριες, την τυπογραφία, τον υπολογιστή και το διαδίκτυο σταθερά μας βοήθησαν, εκτός από όταν οι άνθρωπος μετέτρεψε το εγγενώς καλό σε απειλητικά κακό.

– η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί, αν τη χειριστούμε σωστά, να δημιουργήσει έναν κόσμο με ελεύθερο χρόνο για τον άνθρωπο (στις οργανωμένες κοινωνίες) και να καταπολεμήσει τη φτώχεια, τη σπατάλη και την έλλειψη πόρων (στις λιγότερο οργανωμένες), καταπολεμώντας την κλιματική αλλαγή και περιορίζοντας τα άιτια των πολεμικών συρράξεων

– υπάρχουν πολλά βήματα να κάνουμε προς τη ΤΝ, και στη δημόσια διοίκηση, πριν αγγίξουμε κρίσιμα ή αμφίβολα ζητήματα. Μην ξεχνάμε ότι αυτό που φοβόμαστε μη χάσουμε, είναι μέτριο έως κακό σε ζητήματα οργάνωσης. Βλέπετε,  με τα Τέμπη καταλάβαμε ότι έτσι λειτουργεί τελικά ο «σκληρός πυρήνας» του δημόσιου τομέα μας: χωρίς αλγόριθμο, χωρίς διαδικασία, χωρίς ευθύνες και ανάλογες δυνατότητες στα στελέχη.

– το θεσμικό μας πλαίσιο μπορεί να υποδεχθεί και να δικάσει πολλές περιπτώσεις μελλοντικών, πιθανά παράνομων πράξεων που να εμπλέκουν την ΤΝ.  Άλλωστε είναι η κακή χρήση που πρέπει να ρυθμίσουμε / ποινικοποιήσουμε και όχι η κατασκευή ή η ύπαρξη, εκτός από ειδικές περιπτώσεις (π.χ. κακόβουλο λογισμικό)

– πηγαίνοντας «προς» την εφαρμογή της ΤΝ θα έχουμε αναταράξεις σε εργασιακές σχέσεις και ισοζύγια κρατών, τουλάχιστον. Γι΄ αυτές τις αναταράξεις πρέπει να προετοιμάζονται τα προηγμένα κράτη, για δράσεις στήριξης ανέργων και επανένταξης στην αγορά εργασίας, αλλά και για την με εξοντωτικές ποινές απαγόρευση της μη ηθικής χρήσης της ΤΝ.

Τάδε έφη … Πυθία.

O Γιάννης Χαραλαμπίδης είναι Καθηγητής στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση και Επιχειρηματικότητα του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Παράλληλα, είναι Ιδρυματικός Υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου σχεδιάζει και διοικεί δράσεις για τη νεανική επιχειρηματικότητα, και Υπεύθυνος του Κέντρου Έρευνας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, όπου συντονίζει την υλοποίηση καινοτομικών έργων εκσυγχρονισμού του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Έχει περισσότερα από 20 έτη εμπειρία στη σχεδίαση, υλοποίηση, διοίκηση και εφαρμογή σύνθετων πληροφοριακών συστημάτων ως Υπεύθυνος Έργων στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Έχει εργαστεί για 8 έτη ως Διευθυντικό Στέλεχος του ομίλου SingularLogic, όπου διοίκησε την ανάπτυξη προϊόντων και την επέκταση της εταιρείας σε Ελλάδα, Ανατολική Ευρώπη, Ινδία και ΗΠΑ. Για 7 έτη έχει υπάρξει βασικό στέλεχος του Ελληνικού Κέντρου Διαλειτουργικότητας, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Έχει δημοσιεύσει 10 βιβλία και περισσότερες από 200 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, ενώ συμμετέχει ενεργά σε επιτροπές προτυποποίησης και επιστημονικά όργανα. Το 2016 έχει διακριθεί ως ο 8ος πιο σημαντικός συγγραφέας – ερευνητής σε παγκόσμιο επίπεδο και πρώτος από την Ελλάδα στο πεδίο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ανάμεσα σε 9500 ακαδημαϊκούς, με βάση το μέγεθος του δημοσιευμένου έργου σε διακεκριμένα περιοδικά, συνέδρια και βιβλία, μετά από έρευνα του Washington University / ΗΠΑ. Έχει τιμηθεί τρεις φορές με το πρώτο βραβείο στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης IFIP eGOV (2008, 2012, 2016), με το πρώτο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό OMG / Business Process Modelling (2009), και με το 2ο βραβείο στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό European eGovernment Awards (2009).

Το 2018 περιλαμβάνεται, ως μοναδικός Έλληνας, στη λίστα με τους «100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο, σε ζητήματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης», του οίκου Apolitical, μαζί με πολιτικούς, επιστήμονες και επιχειρηματίες που καθοδηγούν το νέο φαινόμενο.

Περισσότερα: