#104, Συζητάμε με τον κ. Άγγελο Φραγκάκη, Δήμαρχο Χάλκης, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην τοπική αυτοδιοίκηση, τη συμμετοχή των κατοίκων, την τουριστική ανάπτυξη & τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες

Ο κ. Άγγελος Φραγκάκης, Δήμαρχος Χάλκης, συζητάει με τον Μιχάλη Ψαλλίδα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην τοπική αυτοδιοίκηση, τη συμμετοχή των κατοίκων, την τουριστική ανάπτυξη & τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες του Δήμου.

Ο Δήμαρχος της Χάλκης, κ. Ευάγγελος Φραγκάκης, είναι γεννημένος στις 12 Σεπτεμβρίου 1974 και προέρχεται από το νησί της Χάλκης. Και οι γονείς του γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο νησί της Χάλκης.

Ολοκλήρωσε τη δημοτική και μέρος της γυμνασιακής του εκπαίδευσης στο νησί της Χάλκης και αποφοίτησε από το Λύκειο της Ρόδου. Στη συνέχεια εισήχθη και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Χαλκίδας (Τμήμα Τεχνολογικής και Μηχανολογικής Μηχανικής) ως μηχανολόγος μηχανικός.

Η αγάπη και ο πάθος του για το κοινό καλό, αλλά και έχοντας βασικό στόχο τη βοήθεια των συμπολιτών του, τον παρακίνησε να ενταχθεί στην Ελληνική Αστυνομία. Από το 1999 έως το 2006 υπηρέτησε στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων. Στη συνέχεια, υπηρέτησε για σχεδόν δέκα χρόνια ως προσωπικός φρουρός και στενός συνεργάτης του Βουλευτή των Δωδεκανήσων, Υπουργού Υγείας και Καθηγητή Καρδιολογίας, Δημήτριου Κρεμαστινού.

Ασχολήθηκε με τον δημόσιο τομέα το 2019, όταν ίδρυσε την δημοτική παράταξη “Αγάπη και Όραμα για το Νησί της Χάλκης και την Αλιμιά”, το οποίο οδήγησε στην εκλογή του ως Δημάρχου της Χάλκης λίγους μήνες αργότερα.

Ταυτόχρονα είναι και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου ΑΕ. Οι κύριοι στόχοι της Αναπτυξιακής ορίστηκαν ως τα βασικά αρχέγονα της αγροτικής ανάπτυξης που σχετίζονται με την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την προώθηση της γνωστικής κοινωνίας ως δομικό στοιχείο της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, την εξωστρέφεια, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Η αγάπη του για το νησί της Χάλκης και τον αθλητισμό αντικατοπτρίζεται στην πράξη πολύ πριν από τις εκλογές του 2019. Από το 2006, έτος ίδρυσης του Αθλητικού Συλλόγου, υποστήριξε όλες τις προσπάθειες ως προπονητής, και στη συνέχεια ως επικεφαλής της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου. Αυτές οι προσπάθειες οδήγησαν στην υλοποίηση του έργου κατασκευής του σταδίου της ομάδας ποδοσφαίρου ΑΣ Χάλκη.

Η επανεκλογή του Δημάρχου της Χάλκης και η διάκρισή του ως Καλύτερου Δημάρχου της Ελλάδας είναι ένας φόρος τιμής στο έργο του. Η Χάλκη, υπό την ηγεσία του, έχει τώρα γίνει ένα φωτεινό παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης και οδηγεί το δρόμο προς έναν πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον, καθώς ανακηρύχθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2021 ως το πρώτο GR-Eco Νησί στην Ελλάδα. Επίσης, εκδηλώνει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές πολιτικές και γι’ αυτόν τον λόγο είναι μέλος του δικτύου “Βuilding Europe together with local government representatives”.

Δήμος Χάλκης: https://www.dimoshalkis.gr/

Άγγελος Φραγκάκης: https://www.facebook.com/fragkakis.evaggelos και https://www.linkedin.com/in/evangelos-fragkakis-4b7724295/