Ο Θοδωρής Κοτζασταύρος, Open Innovation Lead της Crowdpolicy, μιλάει με τον Τσιπλακίδη Ιωάννη, Risk Assessment M. Engineer PhD, MSc, για το νέο του project στα πλαίσια του 1ου διαγωνισμού του ΥΠΕΘΑ, Defence Innovation Challenge, την εμπειρία του, τις σχέσεις μεταξύ των ανοιχτών δεδομένων και τα επόμενα βήματα.
Βιογραφικό:
O Ιωάννης Τσιπλακίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) και εε Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού έχοντας υπηρετήσει σε μεγάλες μονάδες επιφανείας του Αρχηγείου Στόλου, σε επιτελικές θέσεις του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) και στο Headquarters Allied Joint Force Command Brunssum στην Ολλανδία. Είναι απόφοιτος της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ). Είναι κάτοχος ενός Μεταπτυχιακού Διπλώματος με ειδίκευση στην διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων και ενός Διδακτορικού τίτλου στην μοντελοποίηση του κινδύνου σε περιβάλλον σύνθετων σεναρίων (cascade phenomena) από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Έχει υπάρξει ομιλητής αρκετών επιστημονικών συνεδρίων και το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μεθόδων και τεχνικών για τον υπολογισμό της διακινδύνευσης από την παρουσία πέραν του ενός κινδύνου/αρχικού συμβάντος/επικίνδυνου φαινομένου (Multi Hazard Risk Assessment) στην περιοχή/σύστημα μελέτης. Κατέχει σημαντική εμπειρία σε θέματα επιχειρησιακής έρευνας, Μπεϋζιανής Λογικής (Bayesian Logic) και ανάλυσης της πληροφορίας στο χώρο με την αξιοποίηση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS), έχοντας συμμετάσχει σε αντίστοιχες δημοσιεύσεις και μελέτες.
Περιγραφή του project:
Enhanced Situational Awareness (eSA) using GIS and Bayesian Networks. An operational decision support model.
Η πρόταση αφορούσε την υλοποίηση μίας εφαρμογής που συνδυάζει τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS) και τα Μπεϋζιανά δίκτυα (Bayesian Networks) ώστε όχι μόνο να αποτυπώνει την συνολική εικόνα από τις μεταβλητές που συνθέτουν την επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης αλλά να παρέχει παράλληλα μέσω μίας υπολογιστικής διαδικασίας (σε περιβάλλον εργασίας Μπευζιανής λογικής) μία εκτίμηση αποτελέσματος υπό μορφή πιθανοτήτων για την πιθανότητα μετάβασης από ένα στάδιο επιχειρήσεων (αποτροπή, άμυνα, επαναφορά στην αρχική κατάσταση) στο άλλο.
Η εφαρμογή μπορεί να δουλέψει ως πλατφόρμα εισαγωγής πληροφορίας (platform effect) από διάφορες πηγές (μη επανδρωμένα, δορυφορική εικόνα, επίγειους αισθητήρες) αξιοποιώντας πληροφορίες από διαφόρους τομείς (εκπαίδευση, προσωπικό, κατανομή δυνάμεων ικανότητες συστημάτων, λογιστικές και επιχειρησιακές ικανότητες δυνάμεων, ιστορικό συμβάντων, κάλυψη και χρήση γης, κτλ). Επιπρόσθετα μπορεί να αναλύσει πλήθος σεναρίων με βάση τις ενδιάμεσες καταστάσεις των μεταβλητών παρέχοντας μία εκτίμηση αποτελέσματος και δίνοντας την δυνατότητα να ανιχνευθεί ποιες μεταβλητές επηρεάζουν και με ποιο τρόπο το τελικό αποτέλεσμα ώστε ο τελικός χρήστης να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες και να βελτιστοποιήσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Περισσότερες Πληροφορίες:
- Defence Innovation Challenge: https://crowdhackathon.com/defencetech-bootcamp/
- LinkedIn profile: https://www.linkedin.com/in/ioannis-tsiplakidis-2456b44