Ο Γιάννης Σολδάτος, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του ΕΜΠ, Καθηγητής, Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, σύμβουλος πολυεθνικών επιχειρήσεων, partner σε startup και συγγραφέας άνω των 200 επιστημονικών άρθρων και 7 βιβλίων, συζητάει με τον Μιχάλη Ψαλλίδα για τις νέες αναδυόμενες τεχνολογίες, το μέλλον της εργασίας, το οικοσύστημα καινοτομίας, τις χρηματοδοτήσεις, τη νέα οικονομία, το fintech και το open finance.
Ο Γιάννης Σολδάτος (http://gr.linkedin.com/in/johnsoldatos) είναι Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (2000) και επίτιμος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, Ηνωμένο Βασίλειο (2014) μέχρι σήμερα). Διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής και Επικεφαλής της Ομάδας Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) στο Athens Information Technology (AIT), Ελλάδα (2006–2019) και Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, Pittsburgh, PA (2007–2010).
Έχει σημαντική εμπειρία και στενή συνεργασία με μεγάλες πολυεθνικές βιομηχανίες (IBM Hellas, INTRACOM S.A, INTRASOFT International) ως σύμβουλος έρευνας και ανάπτυξης ενώ είναι επιστημονικός σύμβουλος σε νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας. Ο Δρ. Σολδάτος είναι ειδικός σε τεχνολογίες και εφαρμογές Διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) και Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών σε έξυπνες πόλεις, χρηματοοικονομικά (Finance 4.0) και βιομηχανία (Industry 4.0). Έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην επιτυχή υλοποίηση περισσότερων από εβδομήντα (70) (εμποροβιομηχανικών, ερευνητικών και συμβουλευτικών επιχειρήσεων) έργων, τόσο για οργανισμούς του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων σύνθετων ολοκληρωμένων έργων.
Είναι συνιδρυτής της πλατφόρμας ανοιχτού κώδικα OpenIoT (https://github.com/OpenIotOrg/openiot). Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 200 άρθρα σε διεθνή περιοδικά, βιβλία και πρακτικά συνεδρίων. Έχει επίσης σημαντική ακαδημαϊκή διδακτική εμπειρία, μαζί με εμπειρία στην εκπαίδευση στελεχών και εταιρική κατάρτιση. Ο Δρ. Σολδάτος είναι τακτικός συνεργάτης σε διάφορα διεθνή περιοδικά και ιστολόγια, σε θέματα που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, το IoT, το Industry 4.0 και την κυβερνοασφάλεια. Επιπλέον, έχει λάβει εθνική και διεθνή αναγνώριση μέσω ορισμού σε ομάδες εργασίας τυποποίησης, ομάδες εμπειρογνωμόνων και διάφορα συμβούλια. Πρόσφατα συνεπιμελήθηκε και συνέγραψε επτά βιβλία σχετικά με θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, BigData και το Διαδίκτυο των πραγμάτων.